Nie przed ludem tylko przez oszołomami. Jak ostatnio słucham jarka to się zastanawiam jakie zioło on pali. Przecież to jest jakiś oszołom. Niewiele brakło i znów by było 5 lat wstydu.
[O1] Czyżby coś ze sprzęgłem?
Zwiń
X
-
[O1] Czyżby coś ze sprzęgłem?
Witam!
Ostatnimi czasy przy temperaturach minusowych przy zmianie biegu na niższy, np. z czwórki na trójkę, czyli bez jakiegoś większego obciążenia słychać jakiś taki dziwny dźwięk, jakby jęknięcie (nie wiem jak to inaczej opisać). Dźwięk słychać krótko.
Po za tym nie ma żadnych innych objawów.
Dodam jeszcze, że jak się wszystko rozgrzeje, jak i przy temperaturach dodatnich nic podobnego nie występuje.
Może ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
Ciekaw jestem po prostu co to może być.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
-
czarny_wwa jak dojdziesz do tego co to jest, to stawiam Ci skrzynkę browaru :wink:
Problem mi znany dosyć dobrze z innego auta (też octa i też AGR), podczas hamowania silnikiem, redukcji i sporadycznie przy ruszaniu słychać cos w rodzaju jęku - najczęściej występuje to gdy jest mokro.
Jakiś trop padł na poduszkę pod silnikiem, ale u mnie się to nie sprawdziło. Dzwięk bardziej przypomina trący metal.
Sprawdziłem sprzęgło pod obciążeniem i wszystko wydaj się być ok, ale do dziś dnia nie znalazłem rozwiązania co wydaje ten dzwięk. Kilku "mechaników" nad tym siedziało ale nic nie wymyślili. Wykluczam raczej elementy zawieszenia i skrzynię . W aucie o którym mówie objawy wystąpiły jakies 2-3 lata temu - auto nadal jezdzi i kwiczy ops:Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octikombiMiałem podobnie przed padem dwumasy i sprzęgła. Choć wcale to nie musi być to i nie życzę Wam tego.
u mnie także sprzęgło i dwumasa. po wymianie nie ma żadnych jęków i zgrzytów. a opis dolegliwości z pierwszego postu idealnie pasuje do tego co było u mnie, doszło tylko stukanie dwumasy w ciągu kilku ostatnich dni i dlatego wymieniłem wszystko...
Komentarz
-
-
Przerabiałem ten temat. Na 100% "jęczy" łożysko dociskowe sprzęgła
Przebieg na tym aucie o którym mówie to 260.000 (realne) na jednym sprzęgle tw. może być łożysko, ale tak jak wspomniałem auto jeździ już dosyć długo z tymi objawami.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
Komentarz